T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BATMAN / MERKEZ - Sezai Karakoç Anadolu Lisesi

VELİLERİMİZ OLUMLU DAVRANIŞ KAZANDIRMA SEMİNERİNDE

ÇOCUKLARIMIZA OLUMLU DASVRANIŞLAR NASIL KAZANDIRABİLİRİZ SORUSUNA CEVAP ARAMAK İÇİN OKUL REHBERLİK SERVİSİ TARAFINDAN GERÇEKLEŞTİRİLEN ''OLUMLU DAVRANIŞ KAZANDIRMA SEMİNERİNE'' VELİLERİMİZ TARAFINDAN YOĞUN İLGİ GÖSTERİLDİ. BU İLGİLERİNDEN DOLAYI BAŞTA SEMİNERE KATILAN VELİLERİMİZE OLMAK ÜZERE SEMİNER ÇALIŞMASINDA EMEK HARCAYAN OKUL REHBERLİK SEERVİSİNE DE TEŞEKKÜR EDERİZ. 

ÇOCUKLARIMIZA OLUMLU DASVRANIŞLAR NASIL KAZANDIRABİLİRİZ?

Çocuklara çeşitli olumlu davranışlar kazandırmaya çalışırken ya da var olan davranışlarını dönüştürmeye çalışırken ebeveynler olarak dikkat etmemiz gereken önemli noktaları sizlerle paylaşmak isteriz.

-Çocuğunuzda bir davranışı değiştirmeye çalışıyorken tutarlı olmak gerekir. Söyledikleriniz ve davranışlarınız arasında bir uyum olması, aynı şekilde anne babanın da aynı dili konuşması oldukça mühimdir.

-Tutarlı olmanın yanı sıra kararlı olmak da gerekir. Konu ile ilgili krizler çıkabilir, çocuğunuz ağlayabilir ya da size bağırabilir, kötü bir annesin seni sevmiyorum bile diyebilir. Bu gibi durumlarda sakinliğinizi koruyarak kararınızdan vazgeçmemeniz davranışın oluşmasını kolaylaştıracaktır.

-Bu süreç içerisinde, çocuğunuzu övmektense davranışını teşvik etmeye odaklanın. Çocuğunuzda olumlu davranışlar gördüğünüzde, bu davranışlarını gördüğünüzü çocuğunuza hissettirin.

-Çocuğunuzda gördüğünüz olumsuz davranışları ise sürekli ona hatırlatmayın ve sorgulayıcı bir tavır içinde olmaktansa daha çok yönlendirici bir tavır sergilemeye çalışın.

-Eğer ki çocuğunuzda bir davranış oturtmak istiyorsanız, en iyi öğrenme şekli ona rol model olmaktır. Kısacası çocuğunuzun nasıl davranmasını istiyorsanız sizler de ebeveynleri olarak elinizden geldiğince öyle davranmaya özen gösterin.

-Olumlu yeni davranışları oturturken, acele etmemeye özen gösterin. Aynı anda birçok değişiklik yapmak çocukları zorlayabilir. Adım adım ve sakin zamanlarda davranışı oturtmaya çalışmak çok daha işlevsel olacaktır.

-Diğer bir önemli nokta ise çocuğunuzla kurduğunuz iletişim biçimi olacaktır. Örneğin: “ona vurma” demek yerine “ona vurmayacağını biliyorum” ya da “o vurmak için değil” gibi cümleleri tercih edebilirsiniz. O anlarda çocuğunuzla konuşurken ne söylediğiniz kadar nasıl söylediğinizde önemli oluyor. Ses tonunuzun empatik ve anlayışlı olması, beden dilinizle verdiğiniz mesajlar da dikkat edilmesi gereken noktalar. Onunla konuşurken uzun uzun anlatımlardansa, kısa ve öz bir şekilde mesajı iletmek gerekebilir. En önemli noktalardan biri de pazarlık, rüşvet, tehdit ve korkutma yöntemlerine başvurmamak olacaktır.

-Çocuğunuzda bir davranış oluştururken kurallar ve sınırlar da gerekir. Kuralı verirken açıklamak ama çok fazla tartışmamak iyi olabilir. Kuralı koyduktan sonra esnetmeye çalıştığında ve siz orada sınırınızı belli ettikten sonra kriz çıktığında sakince onu anladığınızı söyleyip net bir şekilde kuralınızı hatırlatabilirsiniz. Ancak o anlarda çok fazla konuşmadan biraz sakinleşmesini bekleyip sonra bağ kurmak daha iyi olacaktır.

-Ebeveyn olarak her şeye “hayır” dememeye ancak hayır dediyseniz de onu “evet” e çevirmemeye özen gösterin. Tutarlı olmak demek katı olmak demek değil, o yüzden her şeye hayır demenize gerek yok.

-Son olarak verdiğiniz sözleri tutmaya özen gösterin, kesin olamayacak bir durumsa söz vermekten kaçının.

 

18-04-202418-04-202418-04-202418-04-202418-04-202418-04-202418-04-202418-04-202418-04-202418-04-2024

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 18.04.2024 - Güncelleme: 18.04.2024 15:22 - Görüntülenme: 334
  Beğen | 9  kişi beğendi